УНИВЕРЗИТЕТ СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЈ-СКОПЈЕ
  ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ

 ИНСТИТУТ ЗА ГЕОГРАФИЈА

  Географијата го движи Светот - биди и ти Географ!!!...веб страница на Институтот за географија-една од најстарите високообразовни институции во Република Македонија...geografija.pmf.ukim.edu.mk...

Датум: 10/11/2011   English

Почетна

За Институтот

       Општо

       Студии

       Стручен кадар 

Насоки

       Наставна 

       ГИС 

       Физичка географија 

       Демографија 

       Туризам 

Втор циклус

Трет циклус

Известувања

Изданија

Галерија

Линкови

 

www.igeografija.mk 

  КОНТАКТ:
  Гази Баба бб

  П. Фах 162
  1000 Скопје
  Република Македонија
  тел. 389 2 3249716
ПОСЕТИТЕЛИ
 
 

ГЕОГРАФСКИ ВРСКИ-ЛИНКОВИ

Институции во Република Македонија

www.pmf.ukim.edu.mk

Природно-математички факултет во Скопје

 

www.ukim.edu.mk

Универзитет Св. Кирил и Методиј во Скопје

 

www.stat.gov.mk

Државен Завод за статистика на Република Македонија

 

www.meteo.gov.mk

Управа за хидрометеоролошки работи на Република Македонија

 

www.moe.gov.mk

Министерство за животна средина

 

www.katastar.gov.mk

Државен завод за геодетски работи на Република Македонија

 

www.nubsk.edu.mk

Народна и универзитетска библиотека

 

www.nubsk.edu.mk/cobiss

Електронски каталог на библиотеките во Република Македонија

 

 

 

 

 

 

 

Институции во странство

www.colorado.edu/geography

Академски географски институции во Светот

 

www.uni-mainz.de/FB/Geo

Академски географски институции во Светот

 

www.igu-net.org

Меѓународна географска унија

 

www.gef.bg.rs

Географски факултет во Белград, Република Србија

 

www.uni-sofia.bg

Универзитет во Софија-Геолошко-географски факултет

 

www.aegean.gr

Егејски универзитет, Лезбос, Грција-оддел за географија

 

www.hua.gr

Харокопио универзитет, Атина, Грција-оддел за географија

 

www.geog.pmf.hr

Географски отсек на Природно-математичкиот факултет во Загреб

 

 

 

 

Географски софтвер

earth.google.com

3Д сателитска визуелизација на Земјата до размер 1:50.000

 

www.saga-gis.uni-goettingen.de

SAGA софтверски пакет за детални ГИС анализи

 

www.usna.edu

MicroDEM анализа на ДЕМ модели

 

 

 

 

Извори на податоци

 

www.wikipedia.org

Википедиа-слободна електронска енциклопедија

 

www.astronomija.co.rs

Српско астрономско друштво

 

www.astronomija.hr

Хрватско астрономско друштво

 

 

 

 

 

 

 

www.exploringmacedonia.com

Географско-туристички водич низ Македонија

 


Страницата е ажурирана на 14.10.2011 година. Содржините се од информативен карактер. Сите права се заштитени.

Изработка и ажурирање на страницата: Ивица Милевски. Вашите сугестии и коментари можете да ги пратите на: ivica@iunona.pmf.ukim.edu.mk